29 Mayıs 2012 Salı

Eski Bir Şike Hikayesi



1963-64 sezonunda o zamanki adıyla Milli Ligin son haftası oynanmaktadır. Kasımpaşa ve Beyoğluspor'un düşmesi birkaç hafta önceden kesinleşmiştir. Beykoz da maçlarını tamamlamış ve 27 puanda kalmıştır. 24 puana sahip olan Karşıyaka hafta sonunda İzmir'de oynayacağı maçlarda 4 puan aldığı takdirde ligde kalacak, Beykoz düşecektir. Nitekim 23 Mayıs Cumartesi günü Kasımpaşa'yı 4-0, 24 Mayıs Pazar günü Gençlerbirliği'ni 2-0 yener ve 28 puana ulaşır. Böylece Milli Ligden düşen üçüncü takım Beykoz olur. Karşıyaka camiası sevinç içindedir.






Necmi Tanyolaç, Milliyet gazetesinde düşen takımlar hakkında yaptığı röportajda Beykoz için dokunaklı bir başlık kullanır. 



Fakat birkaç gün sonra ortalık bugünün gözde deyimiyle "şok" bir haberle çalkalanmaya başlar. Bazı Kasımpaşalı futbolcuların Karşıyaka kulübünden para aldığı haberi gazetelerin spor sayfalarında sekiz sütuna manşetten verilir.




Milliyet gazetesinde verilen habere göre Kasımpaşa kulübü bazı futbolcularını maçtan evvel bir şahıstan para aldıkları iddiasıyla Futbol Federasyonuna şikâyet etmiştir. Umumi kaptan Samim İnsel, altı futbolcunun bu paradan kendilerine düşen hisseyi aldıklarına dair yazılı itirafta bulunduklarını ve imzalı ifadelerin Futbol Federasyonu asbaşkanına verildiğini açıklar. 



Futbolcuların imzalı itirafı
İddiaya göre takım kaptanı Ahmet İzmir'deki maçtan evvel bir şahıstan 18 bin lira alır ve maçtan sonra bütün takıma muhtelif miktarlarda dağıtır. Sadece Ali adlı oyuncu kendisine teklif edilen parayı almaz. Kasımpaşa'nın İtalyan antrenörü Vignolini de maçtan evvel bir yazıhaneye götürülür. Aynı şahıs onu Altay'a antrenör olarak angaje edeceğini söyleyip 2000 lira vermek ister.

Karşıyaka kulübü umumi kaptanı Melih Yücel ise iddialara şöyle cevap verir: "Ben veya bir idareci arkadaşım hangi rakibe yenilsin diye 5 kuruş teklif etmişiz. İşte buna cevap verecek bir kişi çıkarsa, şahsen ben bütün servetimi kendisine vermeye ve Karşıyaka kulübünü elimle ikinci kümeye düşürmeye hazırım." 



Akşam gazetesinde Kasımpaşa kulübü idarecilerinin  14 oyuncusu ve antrenörü aleyhine  savcılığa başvurduğu, savcının bu müracaat karşısında çok güç durumda kaldığı belirtilir; zira  ceza kanununda şike için para almayı cezalandıracak bir madde yoktur. 



Bir yandan savcılık bir yandan Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü soruşturmayı sürdürürken Kasımpaşa semtinde esnaf, şike yapan futbolculara karşı kendince yaptırımlar uygulamaya başlar. 




Diğer yandan basında şike hakkında yazılar çıkar. Milliyet'te "İlk rezalet değil" başlıklı bir yazı yayınlanırken, Akşam gazetesinde "Şike maç nasıl yapılır?" başlıklı yazıda çeşitli yöntemler sıralanır. Bunlardan birinin takım kaptanına para teklif edilip oyuncular üstündeki ağabeyliğinin istismar edilmesi olduğu belirtilerek şu sonuca varılır: "Nitekim son Kasımpaşa maçında bu yol seçilmiştir."


Dönemin genç gazetecileri Halit Kıvanç ve Necmi Tanyolaç Kasımpaşalı futbolcularla  görüşürken
Bu arada Karşıyaka'nın küme düşürüleceği söylentileri artınca İzmirli taraftarlar devlet bakanı Malik Yolaç aleyhine bir yürüyüş yaparlar.


Malik Yolaç

Yaklaşık bir ay süren soruşturma sonunda 29 Haziran'da ilk karar açıklanır ve 15 Kasımpaşalı futbolcuya toplam 31 yıl ceza verilir. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü Ceza Kurulu "Karşıyaka Kulübü hakkında ceza tayinine yer olmadığına" karar verir. Futbolcuların bir kısmı üç, bir kısmı iki ve bir yıl hak mahrumiyeti alır. 




Ceza alan futbolcular Milliyet gazetesindeki röportajda çok zor şartlar altında futbol oynadıklarını, maaş ve prim alamadıklarını söylerler. "Futbolu meslek olarak seçmişlerdi. Ama futbol onlara cevap vermiyordu. Parasız, pulsuz, sefil bir topluluk haline gelmişlerdi." 


Futbolcuların ceza kararının açıklanmasından yaklaşık bir ay sonra Futbol Federasyonu, Karşıyaka'nın iki puanının silinmesine karar verir. Böylece İzmir takımı küme düşerken Beykoz ligde kalır. Bunun üzerine Karşıyaka Danıştaya başvurur. 







Aradan iki sezon geçer. Karşıyaka 2. Ligde oynamaktadır. Kulübün yeniden 1. Lige alınacağına dair söylentiler artar. Nihayet 29 Mart 1966'da karar açıklanır ve federasyonun ligden düşürme kararı iptal edilir. İptalin gerekçesi, Karşıyaka - Kasımpaşa maçı hakem ve müşahit raporlarında şikeden bahsedilmemesidir. Böylece Karşıyaka, Federasyon kararıyla düştüğü lige Danıştay kararıyla geri döner. Ertesi sezon lig 17 takımla oynanır. 




Kasımpaşalı futbolcuların cezasıysa 1964 Eylül'ünde çıkarılan sporculara af kanunuyla hafifletilir ve en ağır ceza alanların hak mahrumiyeti birkaç aya indirilir.

Karşıyaka - Kasımpaşa maçı ve ardından ortaya çıkan gelişmelerle ilgili haberlerin, yorumların ve demeçlerin tam metinleri için:
http://www.macanilari.com/23.Mayis.1964_1963-1964.Sezonu.1.Lig.36.Hafta.Maci.Karsiyaka.4-0.Kasimpasa-196319643604--.html





5 yorum:

  1. Fethi abi, harika bir çalışma olmuş. 48 sene önce gelişen olayları, detaylı bir şekilde gün ve gün anlatman, ayrıca da güzel detaylara değinmen tek kelimeyle şahane olmuş. Eline, emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim Hasan. Beğendiğine sevindim.

    YanıtlaSil
  3. Fethi üstadım, çok güzel bir yazı olmuş, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Fethi abi başkanın demeciyle ogünleri araştırıp bende böyle bişey yazmıştım. http://semtimizsevdamiz.blogspot.com/2011/06/zeki-aksu-roportaj-uzerine.html bu yazdıklarını da blog da kullanmak istiyorum iznin olursa?

    YanıtlaSil
  5. Gerçeği olduğu gibi yazdığınız için emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil