14 Eylül 2013 Cumartesi

Bir Fenerbahçe - Vefa Maçı


Aslı Galip Haktanır'da bulunan bu fotoğraf, sağ köşede görüldüğü üzere 20 Ocak 1946 tarihinde çekilmiş. Vefa ve Fenerbahçe oyuncuları Vefa Stadında maçtan önce bir araya gelmiş. Fotoğrafta yer alan kişiler numara sırasına göre şöyle:

1- Galip Haktanır (Kör Galip), Vefa kaptanı. 2- Şükrü Demircioğlu (Tatar Şükrü). 3- Cihat Arman, Fenerbahçe kaptanı. 4- Halit Deringör. 5- Ahmet Erol. 6- Talha Aktaymen. 7- Murat Alyüz. 8- Mustafa Şenkal (Ördek Mustafa). 9- Selahattin Torkal. 10- Fahri Savaş. 11- Naci Bastoncu (Taka Naci). 12- Erol Keskin. 13- Fethi Tosun. 14-Niyazi Öztunç. 15- Sami Oktaymen. 16- İbrahim İskeçe. 17- Ömer Boncuk (Boncuk Ömer). 18- Emin Akar. 19- Halil Özyazıcı (Küçük Halil). 20- Muammer Tokgöz. 21- Zeki Gökbora (Pinpin Zeki). 22- Halil Köksalan (Büyük Halil).

17 numaralı Boncuk Ömer'in tabanlarına dikkatle bakarsanız kalın bir çamur tabakasıyla kaplı olduğunu göreceksiniz. Zemini balçıkla kaplı Vefa Stadında resmi bir maç oynanmak üzeredir: İstanbul Ligi 1945-46 sezonunun on üçüncü hafta (sondan ikinci hafta) maçı. Nitekim maçın ertesi günü çıkan Kırmızı-Beyaz dergisinde adı belirtilmeyen yazar da bu durumu şöyle anlatır: "Boyalı pabuçlarımız daha stadın kapısında yarıya kadar çamura gömüldü. Ocak ayında bu berraklık, bize Vefa stadında paçalarımızı bile sıvattı. Şeklen koşu pisti, hakikatte çamurla örtülü bir kenarda yerleştik... Böyle sahalarda top oynamak adeta hünerdir. Çamur öbek öbek pabuçları yalıyor, burada olsa olsa Japonların boğucu güreşi yapılabilirdi. Eski devirlerin Adnan İbrahimleri, Darüşşafakalı Halilleri, Fitil Nurileri, Balıkçı Tevfikleri bu sahada çamuru ezer amma, bugünün futbolcuları bu çamurla başa çıkamazlardı."

14. dakikada Küçük Halil'in golüyle Fenerbahçe 1-0 öne geçer. Vefa 31. dakikada Muammer'le karşılık verir. Daha sonra oyun sertleşir. Kırmızı-Beyaz'dan takip edelim: "Devrenin sonunda affedilmez bir tekme ile bir taraftan Selahattin yaralanıp çıkmış, hakem de hata yapan Vefalı oyuncuyu (Emin) müsabaka dışı etmişti. Devre bu hercümerç arasında 1-1 bitti. Onar kişi ile biten devrenin ikinci yarısı öyle başladı... Fenerbahçe çok çamurlu bir sahada kısa paslı oyuna baş vurmuştu. Vefalıların sürat ve nefes tarafı fazla idi. Hele adam adama oynamaları Fenerbahçenin oyununu büsbütün sarsmıştı. Hakim vaziyette olan Fenerbahçe bu dar çerçeve içinde bocalarken hakemle münakaşa yapan Boncuk Ömer de sahadan çıkarılınca Fenerbahçe 9 oyuncu ile başbaşa kalmıştı... İki tarafın şüt atmadan yaptığı mücadele neticeyi değiştiremedi, maç ta bir çekişme ile 1-1 berabere bitmişti."

Beşiktaş'ın şampiyon olduğu 1945-46 sezonunu Fenerbahçe ikinci, Vefa üçüncü olarak tamamladı.

3 yorum:

  1. Teşekkürler yine Fethi Aytuna' ya.

    YanıtlaSil
  2. emeğine sağlık Fethi abicim.

    YanıtlaSil
  3. 19 numaralı Küçük Halil babamın en yakın arkadaşıydı. Fanatik beşiktaşı babam bana onun adını ve takımını verdi. babama ve rahmetli adaşım Halil amcama teşekkür ediyorum. yazı için de teşekkürler. duygulandırdı...

    YanıtlaSil